Nino Berta na svjetskom prvenstvu

Nino Berta, član BK Rotor Koprivnica nastupio je 02.rujna 2018. god. na svjetskom prvenstvu za bicikliste amatere UCI GRAN FONDO WORLD CHAMPIONSHIPS 2018 u Italiji i uspješno odvozio najdulju GRAN FONDO ROUTE od 130 km s ukupnim usponom od 1993 m u vremenu od 3 sata 48 minuta 17 sekundi što je rezultat u gornjoj trećini ukupnog poretka u svim Masters  kategorijama,  97. mjesto  u kategoriji, a i najbolji rezultat od 5 biciklista koji su predstavljali Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu.
Na najdužoj stazi od 130 km (Gran Fondo) ovogodišnjeg svjetskog prvenstva nastupila su 1944 natjecatelja iz cijelog svijeta koji su prethodno ispunili UCI  norme i kvalificirali se u UCI Gran Fondo World series utrkama prethodno održanim po svim kontinentima.
Staza od 130 km i elevacijom od 1993 m bila je zatvorena za sav promet s dobrim policijskim osiguranjem i redarima a trebalo je savladati 6 većih uspona, već nakon 12 km od starta u gradu Varese trebalo se popeti na Alpe Tedesco od 789 m, zatim uspone Santuario Madonna di Ardena, Montegrino Valtravaglia, Roggiano Valtravaglia, Brinzio i posljednji uspon do cilja u Vareseu kao i niz manjih uspona. Bile su to slikovite ali tehnički vrlo zahtjevne i opasne ceste posebice na spustevima s puno serpentina i zavoja, uske mokre ceste pretežito u šumama (kiša padala prethodni dan i noć) tako da čak 109 natjecatelja nije uspjelo završiti utrku.  Tri sekcije staze kojom se vozila utrka prolazile su i uz poznata jezera Lago di Maggiore, Lago di Ceresio i Lago di Varese.
Obzirom da biciklisti koji su predstavljali Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu nisu imali financijsku i logističku potporu HBS-a kao što to imaju neke druge države, Nino posebno ističe susretljivost i pomoć koju je nudila ekipa Austrije.
Lijepi pozdrav
Ivo Berta
X